Search
 

Financijsko računovodstvo


Vođenje financijskog računovodstva zakonska je obveza svakog poduzetnika i bitan izvor i oslonac u donošenju poslovnih odluka.
 
Iako (pre)često računovodstvo predstavlja samo „nužno zlo“ (koje pri tom i košta) mnogim poduzetnicima, sve je veći broj njih svjestan važnosti računovodstva u praćenju poslovnih projekata i kao izvora informacija za pravilan poslovni razvoj i kretanje započetih gospodarskih inicijativa.
Financijsko računovodstvo obuhvaća složeni postupak praćenja svih, pa i najmanjih događanja u poduzeću koji se mogu novčano izraziti.
 
Posljedica računovodstvene obrade prikupljenih podataka su izvještaji koji: ili dokazuju opravdanost uloženog rizika i kapitala u određeni poslovni pothvat ostvarenim pozitivnim rezultatom poslovanja ili alarmiraju, pozivajući upravu na oprez i potrebu poduzimanja korektivnih akcija u slučaju neprofitabilnog poslovanja.
 
Financijsko računovodstvo sastoji se od vođenja poslovnih knjiga: dnevnika, glavne knjige i pomoćnih knjiga (raznih analitičkih evidencija) za obveznike poreza na dobitak (trgovačkih društava) te knjige primitaka i izdataka za obveznike poreza na dohodak (obrtnika i slobodnih zanimanja).
Računovodstvo neprofitnih organizacija, proračuna i proračunskih korisnika zasebni su sustavi vođenja financija navedenih obveznika.
 
Najvažniji propisi čije odredbe reguliraju vođenje financijskog računovodstva su:
 

 


<< Nazad
 

 

  Sva prava pridržana B.D.M. 2010.